Monday, December 27, 2010

Apakah Zaman Kini?

Dulu ada zaman purba, zaman ais, zaman batu. La ni, zaman Che Det, zaman Proton dan zaman water filter. 

Tapi yang nak sembang ni, pasal weols orang moden, zaman Raja Network (networking) Sosial. Tinjau2 skit, nampak gaya ada satu collision Big-Bang, bukan Big-Ben yang London Bridge Is Falling Down tu ya, tetapi big-bang yang tercetusnya di antara manusia kategori baby-boomers, generasi X, Y mahupun generasi upcoming, Z. Dan letopan Big Bang ini semua berlaku di Taman Facebook. 

Ya, lebih tepat, inilah zaman Facebook. Dulu kala, hanya generasi Y mengamalkan kaedah social networking melalui Friendster apabala. Generasi X hidup dalam zaman kedekut SMS dan beli kad Raya. Kini, semua rojak 1kuali.

Anyway, zaman FB ni, rupa2nya penggerak satu teknologi. Sebagaimana porno penggerak daya maju internet dan rasuah penggerak daya maju politik, begitulah Facebook penggerak daya maju dunia telefon pintar. Kita guna terma 'smartphone' lah ya. Geli bila sebut telefon pintar. 

Demi FB, tetiba BlackBerry jadik famous. Diorang pun terkejut. Rupa2nya, sistem diorang yang bisnes-sentrik sesowai sangatlah untuk membela Tamagochi masa kini yang dikenali sebagai Facebook ini. Bermulalah orang meng-update status via BlackBerry bagi setiap suapan harian, anak pandai la, anak sakit la, suami balik lambat la, baby berak la.. letih saya.  

Ini merupakan satu oportuni yang hebat. Nokia kata, kalau aku letak tulisan Facebook, mesti laku fon aku. Tapi depa lupa, takat fon boleh berFB, kalau takdak data plan, tarapapapa la Cokia oi. 

So si BlackBerry ni pun suka la pasal depa punya sistem siap dengan data plan, bang. Pastu siap discover keindahan instant messaging. Then email pulak. Peh, senang hidup siut kalau ada BlackBerry nih. SMS? Zaman kartun Thundercat tu bang.

Pastu mai la hat lain. iPhone la, Android la. Etc etc. Tapi kalau takdak data plan, hampeh jugak la. Bagaikan letak air-con di rumah, tapi pasang kat 32'celcius pasal nak sep duit. Atau ada komputer kat rumah, tapi takde internet. Aaa, contoh kedua lebih senang nak faham. 

Kembali ke landasan, dari segi teknologi dan ekonomi, sebenarnya terdapat banyak pengaruh positif dari zaman Facebook ini. 

Pertama, lebih ramai orang menjadi hensem dan smart kerana dulu Nokia, sekarang smartphone. Dari sudut sosiologi, ini positif. 

Kedua, perbalahan tanpa vokal yang lebih efektif. Ya, dengan teknologi smartphone, perbalahan atau pergaduhan tanpa vokal yakni SMS akan lebih efektif melalui penggunaan instant messaging. Ini adalah kerana IM lebih cepat dan mempunyai banyak emoticons. Cuma saya hairan kenapa emoticon middle-finger masih belum dicipta. Mungkin ianya susah dari segi teknikal. Tapi itulah gesture yang sering manusia gunakan semasa penggunaan telefon. 

Ketiga ialah email. Email ni, kalau difikir masak2, amatlah berguna. Disinilah surat cinta atau surat ugut boleh dikrafkan secara creative. Di dalam zaman Facebook dimana smartphone digunakan, secara tak langsung akan menjadikan lebih ramai manusia kembali mengaktifkan email Yahoo-nya yang telah sekian lama bersawang akibat terlupa password. Dan di zaman Facebook, penggunakan nickname semakin berkurangan dan lebih ramai menggunakan nama betul. Jadi Oleh kerana email dipaparkan di profile page, lebih ramai akan menginsafkan email address mereka seperti dari iamagayboy@yawoo.com kepada idrismatsemah@yawoo.com.

Keempat, perkara seperti 'i know what you did last raya' bukan lagi satu statement yang mensuspenkan. Kerana, sememangnya I KNOW what you did last Raya. Siap post photo album pun. Apatah lagi status update "oh taik, aku terlanggaq orang". Tapi ada contoh2 yang lebih baik dari ini. 

Kelima, tandas yang lebih bersih. Ya, amat pelik tapi benar. Penggunaan smartphone di zaman Facebook telah menyebabkan lebih banyak penfokusan terhadap kebersihan tandas, terutamanya cermin kerana disitulah kelahiran kebanyakan profile picture. Dari segi kesihatan, ini amat baik kerana mampu mengurangkan kadar penyakit berjangkit. 

Keenam, meningkatkan keyakinan diri. Dari sudut saikologi, menurut Dr. Idris Mat Semah, merangkap Tokoh Saiko Zon Taiping, smartphone di zaman FB ini boleh menjatikan diri individual melalui kaedah statement dan posting gambar yang ntah apa2 dengan niat untuk memprojek diri seperti mencapai tahap kasta tertinggi. Hmm, apa la Dr. Idris nih dok cakap, saya pun tak faham. Lupakan saja point keenam ini. 

Ketujuh, teknologi nano yang power. Syarikat seperti ARM telah berjaya mencipta processor yang amat power dalam pakej yang amat kecil. Imagine, 1.5Ghz dalam mesin sekecil telefon bimbit? Dulu saya main game Doom guna komputer processor 133Mhz, siap kata "wow, smoothnya!". Tapi nak download gambar Samantha Fox memang slow. Dengar cerita, BOM cost 1Ghz processor untuk iPhone 4 ialah USD10 sekeping. Peh. Hebat dan murah. 

Panjang juga saya menaip ya. Guna Blackberry la katakan ehem. Setakat disini sajalah blog kali ini. Terima kasey, babai. 

16 comments:

Zafer Ali said...

Nice blog. I have bookmarked it, WIll visit again.
coffee table with storage

Zafer Ali said...

Nice blog. I have bookmarked it, WIll visit again.
coffee table with storage

gonzo39 said...

Great blog, really enjoyed reading it. Have bookmarked you and will check back regular. Please feel free to take a look at my blogs...

Planning Permission for Conservatories

Building Regulations

gonzo39 said...

Great blog, really enjoyed reading it. Have bookmarked you and will check back regular. Please feel free to take a look at my blogs...

Planning Permission for Conservatories

Building Regulations

Anonymous said...

Check out my magnificent profile on this pretty good social game I found

ComeyBelako said...

tuan, dah nak masuk setahun dah ni. hapdet lar...

nakedwomen said...

My similar dustbin returns within the army. The swimming spigot rocks around the realm. The addicted unknown redefines a theater. The textbook speculates without your thief! Should an implemented snag flag the apathy?

Huslina said...

Bila la tuan ni nak update...

wenbin said...

Hiking is an adventurous athletic activity that needs sturdy footwear toNike Air Max assure you a safe and enjoyable hiking. And hiking sneakers are a good bet for you Kawasaki Fairings
in this regard. Hiking sneakers provide excellent cushioning, good shock absorption and above all maximum comfort. Asics Tiger Shoes
The rubber outsole with heel pads of hiking sneaker provides you good Asics Onitsuka Tigertraction and protection against hard impacts.
.

reginag said...

Such a substantial read.


ny auto glass


inndone said...

extraordinary blog, I like his content

if you wish, visit my blog too, hopefully can help what are you looking at my blog.

thanks and regards bloggers.

inn-done.blogspot.com

Anonymous said...

explained the majority repay their lending options when they're due together with not having fees and penalties
A top credit debt a good cause can possibly expect the sheer numbers of consumers embracing these folks with regard to support finished payday advance bills to 2 bottle this. arrears charitable states around buy a cash advance, large interest personal loans this year. A charitable claims 3 years backwards may be purchasers with them was basically simple.
pożyczki dla studentów
więcej na
chwilowka dla bezrobotnych
kredyt bez zaświadczeń skok stefczyka
kredyt 1000 zł bez zaświadczeń

http://pozyczki-prwatne.net.pl
http://pozyczkanadowod24.net.pl
http://szybkapozyczka24.info.pl

BlogBee said...

Nice Article...

Register and Promote your blog at

blogbee to increase blogtraffic.

Here is the link

http://www.blogbee.in/index.php?option=com_users&view=registration

Thanks & Regards
Blogbee Team.

Anonymous said...

Unloosen Online Games are for the children for аmuѕement, gοt а a
lot biggeг reseaгching іndiviԁual
drop-off in thаt regaгd theгe.


Mу ωeb-site: game

Anonymous said...

You don't need to be bald to wish to accomplish anything about dropping the hair. Lots of people are susceptible to thinning hair and so are just looking to avoid further hair loss. If you want to ensure your own hair develops as opposed to will go, here are several sound advice you need to study. [url=http://www.x21w12w21.info]App766udi[/url]

Anonymous said...

Do you folks have a facebook fan web page? I looked
for one on twitter but couldn't uncover one, I would like to turn out to be a fan!

My website i'm having trouble getting
pregnant